Postoji nekoliko važnih stvari kod primanja lopti. Prva je da točno znate što hoćete učiniti sa loptom prije nego što dođe do vas.
Ako ste se u klubu u periodu školovanja provukli naviknuti da ne procjenjujete svoje opcije, moram vas upozoriti da će te u svom napredovanju u nogometu imati manje vremena i prostora.
Tendencija modernog nogometa je da se smanji prostor, a time se i smanjuje i vrijeme za reakciju.

Vaša sposobnost da vidite teren je naročito važna ako primate loptu sa strane ili pas iz pozadine.
Morate znati odakle će doći neposredni pritisak obrane i isto tako koliko imate vremena i prostora. Tijelo vam treba biti pod takvim kutom da možete vidjeti što veći dio terena i što više igrača. To znači da vam ramena ne trebaju biti okomita na dolazeću loptu jer će vam vidik biti ograničen. Vaša se glava mora okretati, tako da snimite situaciju još prije primanja lopte. Kad ste to učinili, morate odlučiti je li najbliži obrambeni igrač u poziciji da vas odmah pokrije. Ako je to slučaj, potrebno je da se dobro izvedenom varkom oslobodite. Ako pomno promatrate vrhunske igrače, primijetit ćete kako oni kupuju metar ili dva varajući obrambene igrače prije negoli ih ovi mogu pokriti.

Vaša varka se može sastojati od raznih pokreta. Ponekad ćete povući nogu kao da šutirate. Drugi put možete jednostavno spuštanjem ramena prevariti obrambenog igrača i kupiti malo vremena. Vaša varka može biti dramatični dugi korak noge kojom nećete pucati u suprotnom smjeru od onog kamo ćete uputiti loptu, ili ćete jednostavno pogledati na jednu stranu, a otići na drugu.

Postoji mnogo različitih finti i ako postanete dobri u izvođenju neke od njih, moći ćete izbacivati obrambene igrače iz ravnoteže.
Na samoj utakmici najvažniji je vaš prvi kontakt sa loptom. Ako prvi dodir nije odlučan, vrlo je vjerojatno da do drugog dodira neće ni doći.
Dobar igrač koristi prvi dodir da se izvuče iz teških situacija. Prvi dodir dobrog igrača omogućava ugrožavanje protivničke obrane.

Vrhunski igrači mogu pod pritiskom primiti loptu i u trenutku pretvoriti situaciju u priliku za napad. Takvi igrači s odličnim prvim dodirom uvijek izgledaju kao da imaju više slobodnog prostora dok su u posjedu lopte, nego manje vješti igrači.

Glavni razlog je što oni stvaraju prostor koji im omogućava da dignu glavu i misle na sljedeći dodir. Osim toga oni razumiju razliku između stvarnog pritiska od strane obrane i onog što slabiji igrači često misle da je pritisak, ali zapravo nije. Stvarni pritisak je onaj kad je igrač koji pokriva napadača tako blizu lopte da može pružiti nogu i izbiti loptu ili napraviti start. Protivnički igrač koji je više od dva metra daleko ne bi trebao biti uzrokom panike. Jednostavno maknite loptu u slobodan prostor i držite glavu gore. Ne oklijevajte upotrijebiti vanjsku stranu kopačke kako bi ste pivotirali u prostor iz vas.

Bit nogometa je kontrolirati, gledati, dodati i trčati.

Izvor: IGRACI.com 06.06.2010.
Autor: mr. Boris Perković