U Tiskovnom uredu Svete Stolice u Vatikanu održana je 1. lipnja konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi dokument Dikasterija za laike, obitelj i život „Dati najbolje od sebe. O kršćanskoj perspektivi sporta i osobe".

Tom je prigodom predstavljena i poruka koju je Papa uputio svim ljubiteljima sporta uz predstavljanje novoga dokumenta. Sport, ponovio je Papa u svome pismu, „mjesto je susreta među ljudima", to je „povlašteni prostor" lišen „razlika u rasi, spolu, religiji ili ideologiji" gdje se „može doživjeti radost natjecanja radi postizanja zajedničkog cilja".


Papa primjećuje da sport funkcionira kao „katalizator za iskustva zajednice i ljudske obitelji" i ističe kako se „veliki rezultati, u sportu kao i u životu" postižu „timski".
Zdravo natjecateljstvo, ističe Papa, na bilo kojoj razini pogoduje „cjelovitom razvoju osobe". Zaplet natjecanja potiče „velikodušnost, poniznost, žrtvovanje, postojanost i radost". Sport uči „solidarnost s drugima", sport je štoviše „sredstvo poslanja i posvećenja".

Papa potiče Crkvu na „dublje proučavanje dubokog odnosa koji postoji između sporta i života", kako bi „nastojanje da se nadiđe samog sebe u nekoj atletskoj disciplini također služilo kao poticaj da se bude sve bolja osoba u svim aspektima života". „Sport je veoma bogati izvor vrijednosti i kreposti koje nam pomažu da budemo bolji ljudi. Kao sportaš na treningu, sport nam pomaže dati ono najbolje od sebe, kako bismo bez straha otkrili svoje granice i borili se da iz dana u dan budemo bolji", piše Papa.

Naslov „Dati najbolje od sebe", pojasnio je na predstavljanju kardinal Farrell, odnosi se na govor koji je papa Franjo uputio predstavnicima sportskih udruga 7. lipnja 2014. na Trgu Svetog Petra povodom sedamdesete obljetnice talijanskoga sportskog centra.  „Dati najbolje od sebe" nedvojbeno je izraz koji se primjenjuje kako u sportu tako i u području vjere. S jedne strane, zapravo, doziva u pamet napor, žrtvu koju sportaš mora prihvatiti kao konstantu svog života da bi postigao pobjedu ili jednostavno došao do cilja. Ali i na području vjere pozvani smo dati sve od sebe da dođemo do svetosti koja je, kao što je istaknuo Papa u Gaudete et exultate, univerzalni poziv, upućen svima, pa i sportašima. Nije slučajno da Sveti Otac u popratnoj Poruci uz ovaj dokument piše da „sport može biti sredstvo susreta, formacije, poslanja i posvećenja", rekao je kardinal Farrell. Posebno je istaknuo da je to prvi dokument Svete Stolice o sportu. Istina, pojasnio je kardinal, postoje govori i poruke raznih papa upućenih svijetu sporta, međutim, još nije postojao dokument u kojem bi bila sabrana razmišljanja i želje Katoličke Crkve vezane uz sport, bilo profesionalni bilo amaterski.

U dokumentu su sadržani brojni citati iz učiteljstva o sportu od pape Pija X. do pape Franje. To su citati preuzeti iz govora, pozdrava i homilija koji bi svakako mogli pomoći u razvoju pastoralne skrbi o sportu s obzirom na njegovu promociju i formaciju, rekao je kardinal Farrell. U zaključku je napomenuo kako dokument nije namijenjen samo stručnjacima i znanstvenicima već to razmišljanje o sportu s uputama i sugestijama može biti korisno ne samo biskupskim konferencijama i biskupijama za razvoj pastorala sporta, nego i amaterskim klubovima i udrugama i pojedinim sportašima za razmišljanje o kršćanskom životu i načinu na koji pristupaju sportu.

 

Izvor: IGRACI.com, IKA 01.06.2018.