Znate li koji svjetski međunarodni savez ima danas najviše članica, čak 218, što ga čini najvećim međunarodnim sportskim savezom na svijetu? Onaj odbojkaški. Hoće li vas začuditi podatak da se baš odbojkom danas u svijetu, bilo profesionalno, bilo amaterski rekreativno bavi najviše sportski aktivnih ljudi na planeti Zemlji?

I ne bi trebalo, ako malo bolje razmislite. Činjenica je da je odbojka atraktivan, brz, dinamičan i gledljiv sport, kako za stručnjake, tako i za laike. A kad tome pridodamo podatak da se odbojkom jako uspješno bave Kina, Rusija, SAD, Brazil, neke od najmnogoljudnijih nacija na svijetu, raširenost i omiljenost odbojke ne treba čuditi. No, bez obzira na masovnost odbojke ona nije najpopularniji sport niti u jednoj zemlji na svijetu.

Badmintonom se aktivno bavi preko milijarda ljudi, a na svijetu je preko 150 milijuna registriranih igrača. Danska, država koja je po broju stanovnika slična Hrvatskoj, ima preko 130 tisuća registriranih igrača badmintona (za usporedbu, Hrvatska ima nekoliko tisuća).

Hoće li vas zaprepastiti podatak da je jedna sportska velesila poput Italije najviše svojih zlatnih medalja na OI osvojila u mačevanju, Nizozemska u brzom klizanju, a Japan u plivanju? A da su Nijemci velesila u hokeju na travi?

Naravno da je nogomet i dalje bez premca najpopularniji sport na svijetu, za proniknuti u nešto takvo i nije potrebno biti Tesla ili Edison. Ali ipak, zanimljivo je baciti oko na mapu svijeta na kojoj su bojama po državama obilježeni najpopularniji sportovi. Nogomet je daleko ispred ostalih sportova, posebice kad uzmemo u obzir Europu, Južnu Ameriku i Afriku.

Interesantno je da u Južnoj Americi u samo dvije države nogomet nije na prvom mjestu po popularnosti. U Venezueli je to baseball, a u Gvajani je najpopularniji kriket. Ima smisla kad uzmemo u obzir da niti jedna od ovih zemalja nikada nije igrala na Svjetskim nogometnim prvenstvima. Venezuela čak to i pokušava preko južnoameričkih kvalifikacija, ali joj nikada ne uspijeva i jedina je država koja se nikada nije uspjela kvalificirati, dok se u Gvajani iz nekog razloga niti ne mari za nogomet te oni nisu niti članica CONMEBOL-a.

Kad je Europa u pitanju, u samo tri države nogomet nije na prvom mjestu: Irci imaju svoju verziju nogometa, tzv. galski nogomet, dok je Austrija, kao skijaška zemlja ipak orijentirana prema alpskom skijanju. Finci su pak, zaraženi najviše hokejem na ledu koji je tamo nacionalni sport broj 1.

Amerikanci su najviše ludi za američkim nogometom, a Kanada, zemlja leda i hokeja najviše luduje za sportom kojeg je proslavio Wayne Gretzky. Kineski nacionalni sport je naravno stolni tenis, Indija, Pakistan i Australija vole ckricket, dok rugby obožavaju najviše na Oceaniji.

Izvor: Index.hr
Autor: S.Č.